riesling.se

vinresa. vinprovning. personligt. individuellt. aktuellt.

Skörden har börjat

Lämna en kommentar

Traditionen i Pfalz är att dricka det nya vinet ”Federweißer”, som görs av de första druvorna. Vinet härtill är bara delvis jäst. Man dricker inte för mycket! Och medan dessa druvor har skördats för några veckor sedan, är det först nu som huvudskörden har börjat. Nu tar man in alla sorter som mognar tidigt. Müller-Thurgau, sauvignon blanc, pinot blanc och gris har t.ex. tagits in nu. Vissa gör det i några omgångar, dvs. plockar druvorna i olika steg. Samma gäller för basviner till mousserande viner. Här har vi tagit in Chardonnay druvor, t.ex. Men bara delvis. Resten hänger kvar och skall mogna till ytterligare några dagar/veckor.

Riesling är fortfarande lågt i socker och högt i syran. Det blir spännande i år, säger vinbönderna.

Själv var jag ute och hjälpte till hos Weingut Ohler i Gimmeldingen. Vad härligt det var att stå där ute i vinfälten, med solen som sken så underbart. Sällskapet man får med de andra druvplockarna. Teamwork på riktigt. Man delar upp raden och sedan plockar var och en från sin sida av vinstocken. Men se till att tempot stämmer bra och att gruppen stanna ihop! Först när raderna är komplett skördade, vandrar man över till de nästa och tar sig tillbaka till andra sidan vinfälten.

Skörden kan börja. Foto © Lars O Larsson

Skörden kan börja. Foto © Lars O Larsson

Fina druvor plockades! Foto © Lars O Larsson

Fina druvor plockades! Foto © Lars O Larsson

Nu ska dessa fyllas. Foto © Lars O Larsson

Nu ska dessa fyllas. Foto © Lars O Larsson

pinotgris_rad

Härliga pinot gris, Grauburgunder, druvor skall bli till underbara viner. Foto © Lars O Larsson

Heike kan också... Foto © Lars O Larsson

Heike kan också… Foto © Lars O Larsson

Annonser

Författare: Heike Larsson

Pfälzerin mit ingesamt 17 Jahren Auslanderfahrung, mit Stationen in Kanada, der Schweiz, USA und Schweden. Seit 2010 bin ich nun zurück in der Pfalz und ständig auf der Suche nach den besten Weinen. Zahlreiche Messen, Weingutsbesuche und Weinproben unterschiedlichster Art helfen mir dabei, die Pfalz gründlich zu erforschen. Als Seiteneinsteigern mit Wurzeln in der Autoindustrie, kam die Leidenschaft für den Wein in Schweden, wo ich 2009 in Malmö eine Sommelierausbildung auf Schwedisch und das internationale WSET Adv. Level (3) in English erfolgreich absolviert habe. Ein PAR Verkoster - Kurs hier in der Pfalz kam kürzlich dazu. Ich habe eine Agentur für Weindienstleistungen, vermittle Weine ins Ausland, halte Weinproben auf Schwedisch für Touristen, die ich auch direkt zu den Weingütern bringe und arbeite mit Weinmarketing im weitesten Sinn. Wer im schönen Weinessiggut Doktorenhof in Venningen eine Kellerführung mit Essigprobe bucht, trifft unter Umständen auf mich als Guide. Auch für die Touristinfo in Neustadt bin ich freiberuflich in Sachen Schweden aktiv. Verheiratet bin ich mit einem schwedischen Weltbürger, der in seiner langjährigen Karriere als CEO in internationalen Unternehmen weltweit tätig war und heute hier in der Pfalz gebrauchte Barriquefässer zu schönen Möbeln umbaut. Also dann, viel Spaß beim Stöbern, Lesen und Kommentieren. :) Cheers & Zum Wohl! Weitere Infos: heikelarsson.com, kingscreek.de

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s