riesling.se

vinresa. vinprovning. personligt. individuellt. aktuellt.

Vinprovning med svenska viner. I Pfalz.

Lämna en kommentar

Nyligen träffades vi hemma hos oss: En (kvinnlig) vinmakare, en vinjournalist (som bl.a. testar viner för vinguiden Gault Millau) samt några vinälskare fick prova svenska viner. Det var en stor överraskning för de flesta, ingen hade tidigare druckit svenska viner. Man var imponerad av att det händer så mycket i Sverige’s vinvärld, det visste inte våra gäster. Första frågan var som vanligt: ”Ja, men, är det inte för kallt?”

Enligt Jordbruksverket’s hemsida finns det numera ca 30 vinodlare i Sverige som odlar viner kommersiellt. 2009 producerades ca 18.000 liter vin, säger statistiken. Att det ska vara nästan lika mycket rödvin som vitt vin, är dock lite av en överraskning, tycker jag. Skulle man inte tro att det är lättare att börja med vita viner…?

Det är spännande att bl.a. läsa om projektet på Öland, där man har planterat 30.000 vinstockar och tar hjälp av Priorat-legenden Josep Lluis Pérez. Man verkar satsa på allvar, det ska vi följa härifrån… http://www.hornsvingard.se

Den Skånska Vinvägen känner jag redan sedan tidigare och det är kul att höra och läsa att det bara går framåt. Att antalet besökare stiger och att intresset för svensk vinodling och vinprovningar med svenska viner finns. Att man dock som gäst på en vingård inte får köpa med sig några flaskor direkt utan att man först måste bege sig till Systembolaget…. DET kan inte vi, som lever med vin, här i Pfalz fatta. Och jag har en känsla av att våra gäster tror att vi överdriver när vi förklarar detta. De lyssnar och skakar på huvudet, men ögonen visar tvivel. Eller åtminstone stora frågetecken. Det här med monopolet måste nog upplevas först, för att verkligen kunna begripas  tro. (Begripa kan man det inte…)

Skånska vinvägen. Mehr Info: www.vinvagen.se

Skånska vinvägen. Info: http://www.vinvagen.se

Föreningen Svenska Vinodlare www.svenskavinodlare.se, är visserligen ett mycket bra initiativ för att kunna komma vidare och kontinuerligt förbättra kvaliteten. Att byta erfarenheter och kunna samarbeta måste ju ge många positiva effekter? Särskilt med tanke på att det inte finns de föregående generationerna som skulle kunna ge kunskapen och erfarenheter, en av fördelarna som andra vinländer kan dra nytta av. (Fast ibland kan det också vara utmaningen, att inte göra som generationen innan, men det är ju en annan sak…) Svenska vinodlare är ju så sett nybörjare och tillhör landets ‘unga vinmakare’, oavsett åldern. 😉 Att det finns ‘flying winemakers’ och vin-konsulter, som har arbetat och bott utomlands i olika vinregioner, är säkerligen ett annat värdefullt verktyg…

Vinerna som vi provade, kom från Åhus, där jag bodde under 7 år. Vingården i Åhus startades 2004 av Ronny och Per Persson (nej, inte bröder, inte släkt hellre) samt fruarna. Vingården’s upplägg är speciell, eftersom den drivs i samarbete med 130 medlemmar. De abonnerar på vinrader och blir därmed ansvariga för sina vinstockars skötsel. 3000 vinstockar står på 1 hektar och det är vid fastlagda tillfällen man träffas för att arbeta och nog firas det en del också gemensamt. Även medlemmar får för övrigt inte köpa sina viner direkt från gården utan också de måste gå till monopolet för att hämta sina viner, gjorda från vindruvor de har tagit hand om året runt…. Only in Sweden… 😉 Men, som marknadsföringsinstrument är detta kanske inte helt illa. För när vinerna lanseras på butiken, är de vanligtvis utsålda inom några timmar eller dagar. Alla vet ju att det är NU, det gäller, innan någon annan går och köper allt vin.

Svenska viner är dyra. Det vinet som vi alla tyckte mest om var Interkardinal Solaris 2012. Det ligger i samma prisklass som vissa Grosse Gewächse från VDP vingårdar, nämligen kring 34 € (295 sek). Det är väldigt mycket pengar för en flaska vin för oss. Vi har ett stort utbud av många viner för omkring 8-15 €, som är riktigt goda. Prisvärda, som man gärna säger i Sverige. Det är långt ifrån vanligt för oss ‘genomsnittliga vindrickare’ att köpa viner över 30 €. Absolut inte till vardagsbruk. Nej.

Schwedische Weine aus Åhus, Schweden

Svenska viner från Åhus

Interkardinal Solaris 2012.
Ett samarbete mellan Åhus Vingården och Vingården i Klagshamn, där druvorna växer. Murat Sofrakis, en riktig ‘vin-kändis’ i Sverige, odlar druvorna och efter skörden körs de till Åhus för vinifikationen. Solaris är en grön druva och tillhör de resistenta druvsorterna och är framtagen i Sydtyskland. Det finns förresten några hektar i Pfalz också, men inte särskilt mycket. Druvan anses ha mindre krav på växtplatsen och den tål dessutom vissa minusgrader…

Vinet är torrt, med en restsötma av mindre än 1 g/l. Syran är pregnant, som ger bra struktur. Medelfylligt till fylligt, alkoholen med över 14% abv. gör säkerligen sitt. Rätt så intensiva aromer av gul frukt, mycket citrus och lite grön-örtiga nyanser, med lite fina fatinslag. 

Åhus Vingård är välkänd i Sverige’s vinvärld och man har fått olika priser under de senaste åren. Interkardinal 2009 blev ‘Skåne’s bästa vin’ och Oz Clarke var övertygat om att vinet skulle kunna mäta sig med internationella viner. Året 2012 var allmänt sett inte Sverige’s bästa vinår, om jag har förstått det rätt. I alla fall verkar det ha blivit lägre priser än vanligt. Som Ronny har förklarat för oss, var blomningen senare, sommaren kortare och i Oktober fick man mycket regn. – Detta låter förresten lite som vårt år 2013.

Vi hoppas att vi får följa den nya årgången också. Nästa gång skulle jag vilja initiera en blindprovning. Ha med några svenska viner med ett antal Pfalz viner.

Igen vill jag gärna peka ut, att vår lilla runda var mycket imponerade av det som händer och den entusiasmen som finns under de ändå tuffare förhållanden. Alla hälsar och säger LYCKA TILL även framöver!

Tack så mycket att vi fick prova!

Ronny Persson, Åhus Vingård, passionierter Weinmacher Foto © gunillavin.se

Ronny Persson, Åhus Vingård. Foto © gunillavin.se

Vill man besöka Åhus Vingård, är det Gunilla Persson som tar emot grupperna: www.gunillavin.se.

www.vingarden.nu

Annonser

Författare: Heike Larsson

Pfälzerin mit ingesamt 17 Jahren Auslanderfahrung, mit Stationen in Kanada, der Schweiz, USA und Schweden. Seit 2010 bin ich nun zurück in der Pfalz und ständig auf der Suche nach den besten Weinen. Zahlreiche Messen, Weingutsbesuche und Weinproben unterschiedlichster Art helfen mir dabei, die Pfalz gründlich zu erforschen. Als Seiteneinsteigern mit Wurzeln in der Autoindustrie, kam die Leidenschaft für den Wein in Schweden, wo ich 2009 in Malmö eine Sommelierausbildung auf Schwedisch und das internationale WSET Adv. Level (3) in English erfolgreich absolviert habe. Ein PAR Verkoster - Kurs hier in der Pfalz kam kürzlich dazu. Ich habe eine Agentur für Weindienstleistungen, vermittle Weine ins Ausland, halte Weinproben auf Schwedisch für Touristen, die ich auch direkt zu den Weingütern bringe und arbeite mit Weinmarketing im weitesten Sinn. Wer im schönen Weinessiggut Doktorenhof in Venningen eine Kellerführung mit Essigprobe bucht, trifft unter Umständen auf mich als Guide. Auch für die Touristinfo in Neustadt bin ich freiberuflich in Sachen Schweden aktiv. Verheiratet bin ich mit einem schwedischen Weltbürger, der in seiner langjährigen Karriere als CEO in internationalen Unternehmen weltweit tätig war und heute hier in der Pfalz gebrauchte Barriquefässer zu schönen Möbeln umbaut. Also dann, viel Spaß beim Stöbern, Lesen und Kommentieren. :) Cheers & Zum Wohl! Weitere Infos: heikelarsson.com, kingscreek.de

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s